duminică, 22 martie 2015

Scrisoare deschisă către mine, profesor în secolul XXI




Draga mea,

Îți zâmbesc acum și sper ca peste un deceniu tumultos, așa cum stă bine secolului XXI, să-mi răspunzi cu zâmbetul sutelor de copii pe care nu tu, ci EDUCAȚIA i-a transformat prin prisma ta! În zâmbetul tău voi dori să găsesc bucuria acelor copii pe care tu doar i-ai ajutat să se descopere, a acelora cărora tu le-ai insuflat aceeași încredere care și ție ți-a fost acordată de doar un singur dascăl dintre zecii de profesori care te-au întâlnit și cărora le-a fost mai comod să pună etichete de care nu te-ai vindecat altfel decât prin educație.

 Va trebui să știi că peste ani, cu cât vei munci mai mult cu atât vei zâmbi mai des, mai împlinit și mai senin. Este drumul nou pe care ți l-ai ales și la care ai visat de copil, de când părinții tăi ți-au interzis să mai folosești șifonierul pe post de tablă pe care, cu drag și responsabilitate față de auditoriul din fața ta (tovarăși de joacă din bloc, plus nelipsiții Martinică și Chichi), scriai cu cretă lecții întregi și exerciții, iar la finalul zilei de instrucție o spălai energic cu apă!

Poți să-ți uiți numărul de telefon, poți să uiți locul unde ți-ai parcat mașina, poți să uiți rețeta desertului preferat, poți să uiți mii de pagini din cărțile care n-au reușit să te transforme, poți să uiți să mănânci, să dormi, dar nicidecum să nu uiți că a deveni profesor a fost primul tău vis și că prin prisma lui ai ajuns să afli și să iubești frumosul.   
Ai obligația să te dezvolți asemenea copiilor cărora le deschizi universul cunoașterii fără a-l închide pe acela al poveștilor - povești prin care încearcă din răsputeri să rămână ancorați în lumea dulce a copilăriei și pe care își doresc cu ardoare să le audă de la profesorii lor.
Ai obligația să te străduiești să-ți cunoști elevii. 
Ai obligația să-ți pese de elevii tăi și de nevoile lor.
Ai obligația să nu încetezi vreodată să devii profesorul elevilor tăi.


  • Draga mea, continuă să înveți în fiecare secundă a vieții tale, pentru că ceea ce ești astăzi știi bine că datorezi doar educației. Învață să fii rațională și să nu îndrăznești să-ți pedepsești vreodată elevii pentru ceea ce nu știu deoarece nu i-a învățat nimeni.
  • Draga mea, nu porni prea mult și prea departe de universul copiilor! Spune-le basme cu personaje fantasmagorice și le vor iubi sau detesta, dar tu continuă să rămâi aproape de ei deoarece au nevoie să te găsească acolo, aproape de sufletul lor, ori de câte ori vor dori să-ți împărtășească spaimele, fricile, nemulțumirile, bucuriile și dragostea lor. Fii vie și adevărată și recunoaște elevilor că și tu ai nevoie de ei. Spune-le elevilor tăi ce gândești, ce știi, ce nu știi, de ce te temi, de ce te bucuri etc. Fă-i conștienți de tine și devin-o conștientă de ei: râzi, joacă-te, întristează-te cu ei.
  • Draga mea, continuă să crezi în sufletele "pierdute", cum le numesc colegii tăi din cancelarie, și lasă la vedere un suflet și un spirit frumos! Nu vor trece neobservate de elevii tăi, știi prea bine. Sunt acel ceva ce niciun manual de pedagogie nu va putea învăța pe nimeni. 
  • Draga mea, să nu ai niciodată regrete pentru că-ți depășești atribuțiile din fișa postului. Să faci mai mult, chiar și din resurse proprii, să regândești lecțiile în așa fel încât să-ți afli elevii acolo, în povestea lecției tale, cu tine, și nu în lumi paralele. Să-ți lași elevii să se facă auziți, să te străduiești să-i faci ca propria lor  "religie" să devină o estetică a vieții, pentru că suntem datori numai cu una.
  • Draga mea, rămâi curioasă și mâhnită că nu vei putea să afli câte îți dorești! Dar dacă din ceea ce știi vei reuși să transmiți câtuși de puțin mai departe, dacă vei inspira, dacă vei motiva și dacă vei ajuta, atunci, peste anii aceștia tumultoși, vei putea privi înspre mine, cea de acum, și să-mi zâmbești cu zâmbetul miilor de copii care au aflat în tine un mentor. 

duminică, 15 martie 2015

Curs IAC - Unit. no. 1

Primul curs IAC


Conștientizez, încă o dată, că ceea ce reprezentau cheia legată de gât, elasticul și coarda de sărit pentru generația mea este egal cu ceea ce înseamnă smartphone-ul și tableta pentru generația actuală. Sunt 20 de ani de la momentul de glorie al generației care a crescut cu cheia atârnând la gât (pe vremea aceea, toți părinții munceau și rar vedeai copil venind de la școală fără să aibă cheia de la casă atârnând de un șnur grosolan) și astăzi vorbim de tehnologii și aplicații care, activate cu ajutorul telefonului mobil în baza unui cod și a unei amprente digitale pot deschide sau închide ușa casei. Este începutul de glorie a unei noi generații, a NATIVILOR DIGITALI.



Proful spune că, deși încă tineri, mulți dintre noi ne putem numi imigranți digitali. Ori știm că statutul acesta, din orice unghi ar fi privit, nu este prea confortabil.

Societatea informațională cunoaște un boom care mărește prăpastia dintre generația nativilor și aceea a imigranților digitali cu privire la înțelegerea, necesitatea și capacitatea de a manevra tehnologia în folosul omului. Mintea umană se structurează în acord cu ritmul și provocările vremurilor sale, iar cei cu adevărați ancorați în realitatea contemporană sunt tinerii.

Subiecte și concepte abordate în cadrul cursului: 
- statistici privind scopurile și frecvența cu care studenții utilizează tehnologia
- stiluri de învățare 
- "contaminarea" tehnologică debutează de la vârste premature


Festival de film documentar


One World Romania 2015

Luni, 16 martie, incepe cea de-a opta editie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. Deschiderea oficiala are loc la CinemaPRO, incepand cu ora 20:00.





Evenimentul începe cu o scurta prezentare a ce va insemna aventura One World Romania
pe „kino-maidanul” bucurestean, timp de o saptamana. Primul film prezentat luni este Cumplita noastra tara, unul dintre primele documentare care ating efectele catastrofale ale ISIS asupra Siriei.
Filmul va fi proiectat in prezenta regizorului Ziad Homsi, care l-a insotit pe Yassin Haj Saleh,
un cunoscut disident sirian intr-o calatorie prin tara devastata de razboiul civil.

Dar seara va incepe cu un scurt moment din performance-ul „The Institute of Change”.
Cei de la the Institute of Change spun in manifestul lor: imbratisam viata ca pe o oportunitate de a fi pe scena, mereu in miscare, mereu creand si recreand. Interesele grupului sunt: activismul fizic, egalitatea de gen, castrarea sistemului autoritar prin crearea unei societati civile reale si libertatea artei.

Asadar, luni seara One World Romania si the Institute of Change va propun o transformare. O transformare numai buna de etalat pe „kino-maidan”, timp de o saptamana la Cinema Studio,
Cinema Elvire Popesco, Muzeul National al Taranului Roman, Journey Pub & more si Frontline Club Bucharest. (Sursa: oneworld.ro)

2015/http://oneworld.ro/2015/l/ro/

sâmbătă, 14 martie 2015

Generația Z

Nativii digitali și performanțele lor în clasă 


În vreme ce statisticile occidentale indică un ritm accelerat al utilizării telefoanelor inteligente și a altor gadgeturi cu care generația nouă, numită Generația Z, nu-și poate concepe prezentul, darămite viitorul, nu-mi pot scoate din minte ideea că în școlile românești, regulamentul intern prevede interzicerea folosirii telefoanelor mobile în timpul orelor.

Cu toate acestea, în activitatea la clasă, mai cu seamă în cadrul aplicațiilor practice, când am grupat elevii în echipe și au primit sarcini menite să le stimuleze creativitatea și originalitatea, am observat că prima reacție este să caute o sursă de inspirație validă, iar aceea le era mijlocită prin prisma telefoanelor și tabletelor cu acces la Internet.

 http://elearninginfographics.com/growing-learning-mobile-infographic/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=gplus

La fel cum statistica menționată precizează că în cadrul testelor standardizate elevi care utilizează frecvent aceste dispozitive IT au avut rezultate mai bune, și în activitatea pe echipe, în cadrul clasei, elevii care au accesat internetul și au căutat informații suplimentare și chiar idei de pornire pentru proiectul lor au avut o prestație cu mult mai bună decât ceilalți. 

Prin urmare, școala și profesorii sunt obligați să țină pasul cu tehnologia și să acorde dispozitivelor mobile cel puțin aceeași importanță pe care o acordă și elevii, dacă se dorește într-adevăr realuarea unui dialog al cărui scop este procesul de învățare a educabilului.

Argumente

Ce abilități dezvoltă activitățile IAC?

- capacitatea de organizare și de reflecție
- intensifică socializarea
- permite revizuire și evaluare
- conduce către achizițiile informaționale dorite




Etape principale


IAC - de la abreviere, la sens

Ce este IAC? 

Mai mult decât simpla "instruire asistată de calculator"!


Activitatea de învățare intermediată, sprijinită și oferită cu ajutorul calculatorului și a diverselor elemente multimedia se impune ca o metodă didactică activă, eficientă și, foarte important, bine primită și apreciată de educabilii de diverse vârste.

Instruirea asistată de calculator așază elevul în situații de învățare spontane, interactive, bazate pe o comunicare imediată, cu un feedback clar, imediat și permanent, această interacțiune "cognitivă" realizându-se într-un mediu care permite accesul la o multitudine de conținuturi într-un timp scurt, îmbinând "mijloacele de comunicare sincrone cu cele asincrone" (Vlădoiu, D., Instruire asistată de calculator, 2005).

Această metodă presupune asistarea învățării nu doar din partea computerului, ci și a profesorului îndrumător care ghidează educabilul pe parcursul operațiilor tehnice, pe acela al documentării, precum și în identificarea legăturilor între diverse informații, astfel încât învățarea să fie completă, exhaustivă și centrată exclusiv pe necesitățile, interesele și dorințele elevului asistat.

Conceptul de IAC

IAC...