duminică, 3 aprilie 2016

Blogul - cine, când, cum și de ce?

        În cea mai simplistă accepțiune, blogul este un jurnal online care, de regulă, oferă date cu caracter personal, dar de multe ori devine rampa preferată de comunicare a unor campanii ori companii din diverse domenii. Termenul de "blog", o fațetă extrem de sugestivă a „web-ului social”, datează din 1997, când John Berger şi-a denumit propriul site "weblog".[1]
       Între cele mai uzitate platforme pentru blog-uri se regăsesc Wordpress și Blogger, iar totalitatea blog-urilor şi a autorilor de blog-uri poartă numele de „blogosferă”. 


În istoria World Wide Web, web-ul social (Web 2.0) de dată mai recentă facilitează comunicarea, oferă informaţii sigure şi diferite servicii, precum și colaborare pe Internet. Web 2.0 face față unei explozii informaționale care, spre deosebire de Web 1.0 nu sunt rezervate doar presei, guvernelor pri marilor companii private, ci angrenează în acest uriaș creuzet numeroase persoane particulare legate între ele prin rețelele de Internet. Prin prisma acestei tehnologii comunicaționale, programele utilizatorilor se actualizează singure (prin prisma browserului care devine astfel cea mai importantă aplicație din computer), utilizatorii devin deopotrivă „creatori” şi „consumatori” de pagini web deoarece contribuie activ la crearea de noi conţinuturi, cum se întâmplă de exemplu cu aşa-numitele bloguri, astfel că blogosfera și World Wide Web devin lumi virtuale în care comunicarea este termenul-cheie, putându-se astfel vorbi despre conceptul de „software social”.


Sursa:
  1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Web_2.0