duminică, 3 aprilie 2016

Blogul - cine, când, cum și de ce?

        În cea mai simplistă accepțiune, blogul este un jurnal online care, de regulă, oferă date cu caracter personal, dar de multe ori devine rampa preferată de comunicare a unor campanii ori companii din diverse domenii. Termenul de "blog", o fațetă extrem de sugestivă a „web-ului social”, datează din 1997, când John Berger şi-a denumit propriul site "weblog".[1]
       Între cele mai uzitate platforme pentru blog-uri se regăsesc Wordpress și Blogger, iar totalitatea blog-urilor şi a autorilor de blog-uri poartă numele de „blogosferă”. 


În istoria World Wide Web, web-ul social (Web 2.0) de dată mai recentă facilitează comunicarea, oferă informaţii sigure şi diferite servicii, precum și colaborare pe Internet. Web 2.0 face față unei explozii informaționale care, spre deosebire de Web 1.0 nu sunt rezervate doar presei, guvernelor pri marilor companii private, ci angrenează în acest uriaș creuzet numeroase persoane particulare legate între ele prin rețelele de Internet. Prin prisma acestei tehnologii comunicaționale, programele utilizatorilor se actualizează singure (prin prisma browserului care devine astfel cea mai importantă aplicație din computer), utilizatorii devin deopotrivă „creatori” şi „consumatori” de pagini web deoarece contribuie activ la crearea de noi conţinuturi, cum se întâmplă de exemplu cu aşa-numitele bloguri, astfel că blogosfera și World Wide Web devin lumi virtuale în care comunicarea este termenul-cheie, putându-se astfel vorbi despre conceptul de „software social”.


Sursa:
  1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Web_2.0

luni, 7 martie 2016

Blogul și utililitatea lui în managementul instituțiilor educaționale

Vizibilitatea, reputația și percepția pozitivă asupra instituției pe care o manageriază sunt preocupări de bază pentru managerul instituției școlare. Educația este o piață concurențială, iar asta se vede cel mai bine încă din primăvară când părinții intră în cursa nebună a vizelor de flotant cu scopul clar de a intra în circumscripția  unei școli "bune". Cum singurul serviciu și unica resursă umană ce stă la dispoziția managerului școlar este secretariatul "îngropat" în hârtii, TIC este o resursă esențială, iar aplicația Blogger oferă, pe cât de ușor, pe atât de puțin costisitor, rampa cu reflectoare care pot sta tot timpul ațintite pe imaginea școlii.

Avantajele blogului din perspectiva unui management educațional performant


  • instituția câștigă vizibilitate permanentă
  • devine actuală
  • devine valoroasă prin prisma calității postărilor, a relevanței lor și a constanței acestor mesaje
  • permite feedback permanent
  • este deschisă spre comunicare
  • presupune angajament și responsabilitate față de imagine
  • permite o autoevaluare permanent privind fluxul de vizitatori 

Sugestii pentru o postare cu adevărat bună!

Propuneri de conținut pentru blogul instituției

- istoric, condiții de admitere, performanțe anterioare
- structura, organigramă, cuvântul directorului
- parteneriate, proiecte ale școlii
- clipuri cu fragmente din lecții ori din scenetele de teatru
- CV-urile și mesajele profesorilor, programul de consultații
- galerie cu imagini din școală
- galerie proiecte/activități școlare
- date de contact, mijloace de transport
etc. 

duminică, 6 martie 2016

Cartea mea de vizita

Sunt profesor, student, masterand.. si in toate aceste ipostaze ma regasesc ca persoana preocupata de cunoastere reala si de invatare autentica. Blogul acesta reflecta mai putin persoana, fiind proiectat ca un instrument de perspectiva pentru regandirea invatarii, a predarii si a evaluarii.

Comunicarea prin intermediul canalelor digitale este un MUST al vremurilor actuale si... e doar inceputul.
Tehnologia moderna si educatia se sustin reciproc, iar eu ma declar in slujba amandurora.