luni, 18 mai 2015

Mobile Learning - o poveste de succes

Cine sunt nativii digitali, cum s-a transformat sistemul educațional dintr-unul tradițional într-unul modern, care este impactul media și al jocurilor pe calculator, cât de gravă este dependența de online, cum au evoluat device-urile prezente in clasa de elevi si despre istoria de succes a  "mobile learning". Toate acestea intr-o reprezentare grafică de exceptie  prezentată pe


sâmbătă, 16 mai 2015

Gadgeturi care facilitează învățarea


Cărți prea grele, ghiozdane uriașe care trebuie înlocuite anual, caiete, penare cu de toate.... Școala viitorului pare dispusă să renunțe la toate acestea. Propune în locul lor soluții inovatoare, gadgeturi pe care, da, mi-ar plăcea să le am!



Smartpen-ul, tastatura virtuală, slingbox-ul care îți transmite documentarul TV (în același timp cu emisia) de care erai interesat  direct pe telefonul, tableta sau laptopul tău - care poate fi conectat, în clasă, la un videoproiector -, bateria smart care îți încarcă telefonul nefiind conectat la priză sunt câteva dintre "excentricitățile" tehnologiei inventată de vizionari. Întrucât deviza școlii este "EDUCAȚIE PENTRU VIITOR!" avem obligația să fim cât de poate de responsabili față de instrumentele cu care proiectăm și ne proiectăm pentru provocarea viitorului.


25 de gadgeturi ce facilitează învățarea în școală!
http://www.itbusinessedge.com/slideshows/twenty-five-back-to-school-gadgets-you-may-just-want-for-yourself.html

joi, 14 mai 2015

Un instrument metacognitiv interactiv

Exploratree este o resursă web gratuită unde pot fi accesate o multitudine de ghiduri interactive menite să îmbunătățească abilitățile și competențele metacognitve ale elevilor. Pentru profesori, aceste instrumente sunt cu atât mai utile cu cât fiecare ghid poate fi editat, personalizat si partajat astfel încât elevii să poată lucra în grupuri. 

"Explora Tree" - Copacul cunoașterii a fost dezvoltat de Futurelab în cadrul proiectului Enquiring. Minds. Aceste ghiduri ce propun mai mult sau mai puțin explicit strategii metacognitive interactive pot sprijini cu succes proiectele și cercetările elevilor. Ghiduri susțin metacogniția (cunoașterea propriei cunoșateri), dezvoltând abilități avansate de rezolvare a problemelor, formează deprinderea de a problematiza și de autointerogare, de a te focusa pe idei care care contează și de a menține puternică motivația de a continua investigarea. 
 

marți, 12 mai 2015

Curs 6 - Despre e-learning

Concepul face referire la utilizarea mijloacelor Tehnologiei Informației și Comunicarii în activitatea educațională. Este un termen strâns legat de alte concepte care joacă un rol fundamental în relația educație-tehnologie.
 

Odată cu e-learning vorbim și despre multimedia learning, technology-enhanced learning (TEL), computer-based instruction (CBI), computer-based training (CBT), computer-assisted instruction or computer-aided instruction (CAI), internet-based training (IBT), web-based training (WBT), online education, virtual education.


 Imaginea de mai sus (sursa: http://elearninginfographics.com/) redă câteva dintre cele mai importante argumente pentru care ar trebui să fim recunoscători că trăim vremurile în care putem să investim în propria educație, facil și fără costuri, prin intermediul e-learning.